duminică, 8 septembrie 2013

Meniul toamnei

Dacă mergeţi în piaţă, totul abundă de culoare, parfum şi varietate: tarabe încărcate de fructe şi legume de sezon care aşteaptă să fie alese şi să ne răsfeţe cu gustul şi calităţile lor.
 Atunci când sunt consumate în salate crude sau sub formă de suc natural, fructele şi legumele au un puternic efect antioxidant.
Datorită conţinutului foarte bogat în fibre, ele au un rol important de curăţare a deşeurilor rămase după digestie de-a lungul tractului intestinal. Conţinutul lor în clorofilă oferă organismului protecţie împotriva cancerului, neutralizează toxinele şi curăţă fluidele vitale din organism. Uşor şi complet digerabile, legumele proaspete pot fi combinate atât cu carnea, cât şi cu făinoasele.
Varza, conopida, broccoli şi varza de Bruxelles, roşiile, morcovii au un puternic efect protector asupra mucoaselor, în special al sistemelor respirator şi digestiv, fiind prin aceasta adevăraţi paznici ai acestor organe împotriva cancerului, a ulcerelor sau a diverselor infecții. Bogate în nutrienţi antioxidanţi ca beta-carotenul, vitamina C sau seleniul, aceste legume protejează organismul de toate toxinele absorbite din mediul poluat.
Hreanul a fost întotdeauna remarcat pentru proprietăţile sale digestive, în special în bucătăria balcanică. Se spune chiar că însuşi Confucius îl utiliza la fiecare masă. Ceapa ajută la curăţarea congestiilor şi la eliminarea excesului de mucus din tractul digestiv. Dar probabil că cel mai benefic dintre toate este usturoiul, cel care a fost utilizat de mii de ani în întreaga lume, nu numai pentru efectele sale culinare atât de apreciate, dar mai ales pentru bine cunoscutele sale calităţi curative.
Citeste mai mult aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu